Het bekken

Milou Braspenning 29 april 2022

Het bekken en de bekkenbodemspieren

Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam. Het verbindt de ruggengraat met je benen en is opgebouwd uit 3 delen. Een linker en een rechter bekkenhelft en aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje. Aan de onderzijde van het bekken bevindt zich de bekkenbodem. Verschillende spieren vormen samen de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zien er als het ware uit als een kommetje en hebben samen verschillende functies.

Zo ondersteunt de bekkenbodem verschillende organen zoals de blaas, de baarmoeder, de prostaat en de darm. Daarnaast kan de bekkenbodem aanspannen om de urine en/of de ontlasting op te houden, maar zal deze ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. Naast plassen en ontlasten heeft de bekkenbodem ook een belangrijke functie bij het seksueel functioneren.

bekken