Bekkenklachten – Alpha Bekken Fysiotherapie
Alpha Bekken Fysiotherapie Alpha Bekken Fysiotherapie
Afspraak maken

Bekkenklachten

Bekkenklachten

Bekkenklachten

Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam. Het verbindt de ruggengraat met uw benen en is opgebouwd uit 3 delen. Een linker en een rechter bekkenhelft en aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje. Aan de onderzijde van het bekken bevindt zich de bekkenbodem. Verschillende spieren vormen samen de bekkenbodem.

De bekkenbodemspieren zien er als het ware uit als een kommetje en hebben samen verschillende functies. Zo ondersteunt de bekkenbodem verschillende organen zoals de blaas, de baarmoeder, de prostaat en de darm. Daarnaast kan de bekkenbodem aanspannen om de urine en/of de ontlasting op te houden, maar zal deze ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. Naast plassen en ontlasten heeft de bekkenbodem ook een belangrijke functie bij het seksueel functioneren.

De spieren

Het bekken en de bekkenbodemspieren hebben verschillende functies. Hierdoor is het een complex gebied waarin verschillende bekkenklachten met verschillende oorzaken kunnen ontstaan. Niet alleen zwangere vrouwen krijgen te maken met bekkenklachten, maar ook mannen kunnen er mee te maken krijgen.

Verlies van urine, verlies van ontlasting, pijn of seksuele problemen komen vaak voor in het bekkengebied. Naast deze klachten begeleiden we ook bij zwangerschap of voor en na een operatie in het buik en bekkengebied.