Lichamelijke onderzoek

Lichamelijk onderzoek

Ben je bij de bekkenfysiotherapeut op de juiste plek dan wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek bij de bekkenfysiotherapeut is waarschijnlijk heel anders als dat u gewend bent bij de ‘gewone’ fysiotherapeut. Er wordt uitgebreid gekeken naar de lage rug, bekken, eventueel de heupen, de ademhaling en de bekkenbodemspieren. Daarnaast is een bekkenfysiotherapeut opgeleid om een inwendig onderzoek te doen. Indien noodzakelijk, maar altijd in overleg, kan er een inwendig onderzoek uitgevoerd worden.

Inwendig onderzoek

Tijdens het inwendig onderzoek krijgt de bekkenfysiotherapeut een goed beeld van het functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem is een spier die uit verschillende lagen/spieren bestaat en inwendig is gelegen. Daarom is een inwendig onderzoek een specifieker onderzoek dan een uitwendig onderzoek. Het is geen onderzoek zoals bij de gynaecoloog of uroloog en er wordt bij een vaginaal onderzoek geen gebruik gemaakt van een eendenbek. Het onderzoek is er opgericht om het functioneren van de bekkenbodemspieren en pijnpunten in kaart te brengen.

Onderzoek bekkenbodem

Wil je liever geen inwendig onderzoek? Geef dit aan bij de therapeut en dan zullen we samen naar een geschikte oplossing zoeken om de bekkenbodem toch goed te onderzoeken. De uitkomsten van het onderzoek worden besproken en samen stellen we een behandelplan op. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.

Aanvullend op het hierboven beschreven onderzoek kan er ook gebruik worden gemaakt van een aantal meetinstrumenten zoals: de MAPLe, de rectale ballon of een aanvullende echo. Deze meetinstrumenten worden onder het kopje behandeling nader toegelicht.