Echografie

Echografie bij de bekkenfysiotherapeut

Echografie kan binnen de bekkenfysiotherapie worden ingezet om de functie van de romp- en bekkenbodemspieren inzichtelijk te maken. Het opsporen van een pathologie behoort niet tot het domein van de bekkenfysiotherapeut.

Echografie diastase

Door middel van echografie kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar een diastase.

Het wijken van je rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt, heet een diastase.

Tijdens de zwangerschap heeft 100% van de zwangere bij 35 weken zwangerschap een diastase.

Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bv. zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD), kunnen leiden tot een diastase.

Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten. De diastase is niet altijd goed voelbaar door middel van palpatie met de vingers. Onder geleidde van de echo is deze goed in kaart te brengen.

Lage rugklachten

Naast bekkenbodemklachten kunnen ook pijn rond de navel, lage rugklachten of problemen met ademen symptomen zijn van een mogelijke diastase. Gelukkig kan je met hulp van de bekkenfysiotherapeut zelf veel doen om eventuele klachten te voorkomen en/of te verminderen.

Naast onderzoek kan echografie je ook helpen ter ondersteuning tijdens het trainen van jouw buikspieren. Je kunt op het beeldscherm zien op  het aanspannen en ontspannen van de verschillende rompspieren op de juiste manier gebeurd.