Bekkenoefentherapie

Wat is bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie is een therapie gericht op het behandelen van klachten in lage rug, buik, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen en vrouwen. Het is een specialisatie van oefentherapeuten Cesar/Mensendieck.

Eerste afspraak

Omdat de bekkenregio een complex gebied is plannen we de eerste keer graag een dubbele afspraak met u om uitgebreid de tijd te nemen voor de intake en al een stukje behandeling. Het kan zijn dat hiervan af wordt geweken, dit gaat in overleg met jou.

Vraaggesprek

We starten met een vraaggesprek. Waarbij de mogelijkheid om over je klachten te vertellen uitgebreid aan bod komt. Daarnaast zal de bekkenoefentherapeut een aantal aanvullende vragen stellen. Ze zal je vragen stellen over klachten, maar ook bijvoorbeeld over de thuis situatie, werksituatie, sport en beweging, voeding en algehele gezondheid. Dit om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van jou, jouw klachten en lichaam. Om de klachten goed in kaart te kunnen brengen, kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van het invullen van vragenlijsten, een plasdagboek, ontlastingsdagboek en/of een vezellijst.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek neemt de therapeut de tijd voor uitgebreid lichamelijk onderzoek. De bekkenoefentherapeut zal je vragen, je uit te kleden tot aan je ondergoed om zo goed mogelijk onderzoek te kunnen doen. Heb je hier bezwaar tegen, kunt je dit uiteraard altijd van tevoren aangeven. Er wordt niet alleen specifiek onderzoek gedaan naar de plek waar je klachten ervaart, maar de bekkenoefentherapeut probeert een goed beeld te krijgen van het functioneren van het hele gebied, dus lage rug-, bekken(bodem), buik, heupen en benen.

Daarnaast wordt er gekeken naar uw natuurlijke adempatroon of naar uw houding en bewegingspatronen, bijvoorbeeld hoe je staat, loopt of zit. Het lichaam is immers eén geheel. Het is daarom belangrijk een totaal beeld te krijgen. De bekkenoefentherapeut is niet opgeleid tot het verrichten van inwendig onderzoek. Mocht blijken dat dit toch nodig is om een completer beeld te krijgen, kan zij u doorverwijzen naar de bekkenfysiotherapeut.

De uitkomsten van het onderzoek worden met jou besproken en gezamenlijk wordt een behandelplan opgesteld. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Behandeling bekkenoefentherapie

In de behandeling bij de bekkenoefentherapeut staat een totaliteitsaanpak centraal. Dit kan bestaan uit:

  • Informatie en uitleg met betrekking tot het klachtenpatroon
  • Advies over bijvoorbeeld
  • Belasting en belastbaarheid in het dagelijks leven
  • Houding en bewegingspatronen welke mogelijk de klachten in stand houden
  • Uw houding en gedrag omtrent plassen en ontlasten
  • Oefentherapie gericht op bijvoorbeeld:
  • Bewust maken van het bekkenbodemgevoel en/of het algehele lichaamsgevoel
  • Ademhaling
  • Ontspanningsoefeningen
  • Mobiliseren en/of stabiliseren van bekken en lage rug
  • Leren versterken of juist ontspannen van bekkenbodemspieren, buik- en rug
  • Verbeteren van houding en manier van bewegen in uw dagelijks leven

Onder het kopje ‘behandeling’ vindt u meer informatie.

 

FAQ

Veel gestelde vragen:

Ben of kom ik bij een geregistreerde bekkenoefentherapeut onder behandeling?

De bekkenoefentherapeut heeft de specialisatie tot bekkenoefentherapeut afgerond en staat geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Wanneer je voor de eerste afspraak komt mag je een geldig legitimatie bewijs meebrengen en een verwijsbrief indien je die gekregen heeft van een huisarts of specialist. Dit is niet verplicht. Daarnaast mag je een eigen handdoek meebrengen. Wanneer je voor een vervolgafspraak komt mag je twee handdoeken meenemen. Een grote om op te liggen en een kleinere handdoek om eventueel over je heen te leggen.

Ik heb een afspraak maar ik menstrueer. Moet ik de afspraak annuleren?

De bekkenoefentherapeut doet geen inwendig onderzoek of behandeling, je kunt dus gewoon komen. Houdt je hierdoor liever je lange broek of rok aan, geef dit dan aan.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen hangt af van de uitkomsten van het onderzoek, de gestelde diagnose en jouw eigen inspanningen. Bespreek jouw situatie met de therapeut.

Wat is het verschil tussen bekkenoefentherapie en bekkenfysiotherapie?

Een oefentherapeut is van oorsprong opgeleid tot meer een hands-off therapeut dan een fysiotherapeut. Dit betekend niet dat de bekkenoefentherapeut jou niet aan zal raken tijdens het onderzoek en de behandeling of mobilisaties zal uitvoeren wanneer dit nodig is.

De bekkenoefentherapeut is echter niet opgeleid tot het uitvoeren van inwendig onderzoek of behandeling. De bekkenfysiotherapeut doet dit wel. Je zult merken dat de bekkenoefentherapeut een totaliteitsaanpak hanteert.

Oefentherapeuten zijn opgeleid om verder te kijken dan alleen de klacht, zoals bijvoorbeeld naar jouw houdings- en bewegingspatronen, adempatroon, belasting-belastbaarheid of bijvoorbeeld de werkplek. De bekkenfysiotherapeut is opgeleid om het bekken en de bekkenbodem specifieker te onderzoeken en is bevoegd om dit zowel uitwendig als inwendig te mogen doen.

Bij beide therapieën is een eigen inbreng erg belangrijk en wordt er van jou verwacht dat je de gegeven adviezen en oefeningen zo veel mogelijk thuis uitvoert.

Soms is het belangrijk om niet alleen de bekkenbodem te trainen, maar ook het gehele lichaam. Hiervoor is oefentherapie een geschikte vorm. Wij werken goed samen met Alpha fysiotherapie en de oefentherapeuten van Alpha